top of page

6 Şubat’ın Yıldönümünde Manisalılar Alandaydı: “Ne Acımız Dindi Ne de Öfkemiz”

Manisa Merkez’deki Manolya Meydanı’nda Emek, Demokrasi ve Barış Platformu’nun çağrısıyla 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde basın açıklaması düzenlendi. “Haklarımızın, özgürlüklerimizin ortadan kaldırıldığı bu bozuk düzende sağlam çark olmaz” vurgusu yapıldı.

Fotoğraf: Manisa İşçi Durağı
Fotoğraf: Manisa İşçi Durağı

Açıklamada; “İnsana, emeğe, doğaya düşman bu bozuk düzene, bu köhne sisteme karşı emek ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımızı bir kez daha sevgiyle, saygıyla anıyoruz.” dendi. Manisa Barosu Çevre, Şehircilik ve Afet Komisyonu adına yapılan açıklamada ise tüm ilgili kurum ve kuruluşlar ülke gerçeği olan deprem felaketine karşı duyarlı olmaya, gereken önlemleri ivedilikle almaya ve gerekli ön çalışmaları hızlandırmaya davet edildi.

Fotoğraf: Manisa İşçi Durağı
Fotoğraf: Manisa İşçi Durağı

“Halen En Temel İhtiyaçlar Karşılanamıyor”

Manisa Emek, Demokrasi ve Barış Platformu adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı Mehmet Ramazan, verilen sözlerin tutulmadığını, acıların arttığını belirterek; “Mevcut iktidar bugüne kadar depremzedelerin sorunlarını çözmek adına, bütçeden 2 Trilyon TL’ye yakın kaynak ayırdığını açıkladı. Buna ek olarak Milli Dayanışma adı altında bir paket çıkardı. Halktan alınan KDV, ÖTV. Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi vergiler fahiş oranda artırıldı” hatırlatması yaptı. 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgede işsizlik, kayıt dışı çalışma ve sömürünün de diz boyu olduğunu ifade eden Ramazan, buna rağmen “En temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale gelen, yerinde dönüşüm için başvuran depremzedeye, hibe adı altında 750 Bin TL kredi vermeyi teklif edildiğini” vurguladı. Açıklamada, aradan geçen 2 yıla rağmen güncelliğini koruyan talepler sıralandı:


Milyonlarca depremzede hala başını sokacak bir çatı istiyor.


Temiz su, sağlıklı beslenme, nitelikli bir eğitim istiyor.


Yoksulluk ve çaresizlik kıskacındaki milyonlar “zorunlu kamulaştırma” adı altında topraklarına çökülmesine itiraz ediyor.


Tarım arazilerine, yüzlerce yıllık zeytinliklere binalar dikmek isteyenlere karşı mücadele ediyor. Devletin en azından depremden etkilenen evlerinin yapı denetim masraflarını karşılamasını bekliyorlar.

Fotoğraf: Manisa İşçi Durağı
Fotoğraf: Manisa İşçi Durağı

Manisa Barosu: “Sorumlular Hakkındaki Soruşturma ve Davalarda Henüz Adalet Sağlanamamıştır”


Ardından Manisa Barosu Çevre, Şehircilik ve Afet Komisyonu adına Av. Seda Mutaf da komisyonun 6 Şubat’ta hayatını kaybedenleri anan, ilgili kurumlara sorumluluklarını hatırlatan ve Manisa’nın deprem riskine karşı alınması gereken önlemlerini hatırlatan metnini okudu. Mutaf, yaşanan mağduriyetlerin yanı sıra “Bunca mağduriyetin yanı sıra; bölge halkı, hukuk mücadelesi verebilecek bir motivasyonda değildir. Yıkılan birçok binaya ait belediye ve ilgili kurumlardaki belgeler hala daha bulunamamaktadır. Riskli alan, rezerv alan, yerinde dönüşüm ve hak sahipliği gibi kavramlar hakkındaki belirsizlikler devam etmektedir. Sorumlular hakkındaki soruşturma ve davalarda henüz adalet sağlanmamıştır” vurgusunu yaptı.

Celal Bayar Üniversitesi Depremsellik Raporu:

“Manisa Nüfusunun %80’inin Depremde Etkilenme Potansiyeli Var”


17 Ağustos depreminden ders alınmadığı gibi 6 Şubat depremlerinden de ders alınmadığını belirten Av. Seda Mutaf, Manisa’da deprem riskini hatırlattı: “Manisa da Türkiye’nin üç büyük fay hattından biri olan Batı Anadolu Fay kuşağındadır. İlimizde, büyüklüğü kayda değer birçok deprem yaşanmaktadır. Her ne kadar fayın lokasyonu tek başına belirleyici olmasa da olası depremlere karşı merkez üssü ve yakın çevresinin daha büyük risk altında olduğu bilinmektedir.” Av. Mutaf, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin Coğrafi bilgi sistemleri ile Manisa Coğrafyası ve Depremsellik Raporu’na işaret ederek “Olası bir depremde Manisa il toplam nüfusunun yaklaşık %80’e tekabül eden kısmının depremden etkilenme potansiyeli bulunmaktadır.” dedi. Manisa’nın tüm yerleşim alanlarında bütünleşik bir afet yönetimine ihtiyaç olduğunun vurgulandığı açıklamada ayrıca Manisa Barosu’nun üzerine düşen görevi yapmaya hazır olduğu belirtilerek “Afet yönetiminin tüm aşamalarında, farklı sosyal grupları hedefleyerek çalışmaların kapsayıcılığının ön planda tutulması şarttır.


Yaşanan afetlerden sonra özellikle de azınlıklar, gelir seviyesi düşük bireyler, yaşlılar vb. gibi çok sayıda dezavantajlı grubun daha ağır bir biçimde etkilendiği ve önceki yaşam koşullarına dönmelerinin görece uzun sürdüğü bilinmektedir” hatırlatması yapıldı. Açıklamada Mutaf, “Başta merkezi yönetim, ardından Manisa Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve tüm ilgili kurum ve kuruluşları ülke gerçeği olan deprem felaketine karşı duyarlı olmaya, gereken önlemleri ivedilikle almaya ve gerekli ön çalışmaları hızlandırmaya” davet etti.

Comments


bottom of page