SOMA’DA “GÖÇÜK MEHMET’LE BACAAĞZI SOHBETLERİ” OYUNU SAHNELENECEK
- manisaisciduragi
- 30 Oca
- 2 dakikada okunur
Soma 301 Madenciler Derneği ve Evrensel okurlarının düzenlediği “Göçük Mehmet’le Bacaağzı Sohbetleri” tiyatro oyunu 2 Mart’ta saat 15’te Gündüz Beder Düğün Salonu’nda sahnelenecek. Tiyatro Arın’ın sahneye koyduğu oyunu emekli maden işçisi ve tiyatrocu Fahri Bozbaş yazdı, yönetti. 2 Mart’taki gösterimde de sahnede Fahri Bozbaş olacak.

Bir maden ve emek kenti olan Zonguldak’ta yaşayan Fahri Bozbaş, bir başka maden ve emek kenti Soma’da hem bir tiyatrocu, hem de emekli bir maden işçisi olarak sahne alacak.
Fahri Bozbaş Maden İşçisinin Mücadelesini Anlattı
“Soma'da Yıl Geçmiyor ki, Ankara'ya Yol vurulmasın!”
Soma, yaklaşık 11 yıl önce özel ocak sahiplerinin işçiler üzerinde "hadi hadi!" sözcüğü ile üretim baskısı yaparak yıllık istihsali hesapsız kitapsız 2 milyon tondan 10 milyon tonu aşan üretim zorlaması sonucu 301 madencinin yaşamını yitirdiği madencilik tarihinin en büyük işçi katliamı ve bunun yaşanmasına göz yuman iktidarın temsilcisi bir bürokratın ölen bir işçi yakınına attığı tekme ile hafızamıza kazındı.
Ocak sahibi ve yetkililer göstermelik cezaevi süreçleri sonrası tekrar koltuklarına kurulurken, yasa ve yönetmeliklerle işçi lehine yazılıp çizilenlerden bir tanesi bile uygulanmayıp, eski düzenden daha acımasız şartlar katmerli olarak işçilerin çalışma ve yaşam koşullarını zora sokmaktadır.
Çevre köy ve ilçelerden tarlasını toprağını süresiz nadasa bırakarak Soma ocaklarında çalışmak zorunda kalan işçilerin yanı sıra ülkenin dört bir yanından gelerek kozmopolit işçi yoğunluklu bir kömür havzasına dönüşen Soma'da yıl geçmiyor ki, eski taleplerin yanına yenileri de eklenerek Ankara'ya yol vurulmasın! Hem de yalınayak ve daha somut taleplerle... Soma maden işçisi acısı yüreğinde, umudu ve gücü bileğinde sendikalı ve örgütlü mücadelesini her geçen gün daha bilinçli daha direngen bir yapılanmaya doğru evirirken, sahnede ve alanlarda omuz omuza olmak biz tiyatrocular için sınıf dayanışmasının onurudur.
FAHRİ BOZBAŞ KİMDİR?

1956 yılında Zonguldak'ta doğdu. İstanbul Gazetecilik Yüksek Okulunu bitirdi. Türkiye Taşkömürü Kurumu Asma İşletmesinden emekli oldu. 2002'de genel sanat yönetmeni, drama eğitmeni ve oyuncusu olduğu "Tiyatro Arın" grubunu kurdu. 40'dan fazla oyunun yönetmenliğini yaptı. Grubu ile yurt içi ve yurt dışında birçok festivale katıldı. Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi. Göçük Mehmet’le Bacaağzı Sohbetleri, Madenkeş Aileler ve Madencinin Işığında isimli üç kitabın yazarı.
“GÖÇÜK MEHMET’LE BACAAĞZI SOHBETLERİ” OYUNU
"Göçük Mehmet’le Bacaağzı Sohbetleri" isimli oyunun yazarı ve oyuncusu olan Fahri Bozbaş, madenci olarak yeraltında çalışırken yazdığı güncelerini madencilerin mücadele tarihi ile harmanlayarak mizahi biçimde sahnelerken, şarkı ve fotoğraflarla seyirciyi oyunun içine çekmeyi başarıyor.
1990 - 91 Büyük Madenci Grevi ve Ankara Yürüyüşü sonrası bir tiyatro prototipi olarak sahneye çıkan "Göçük Mehmet" 30 yıldan bu yana madencinin yeraltı dünyasından, döktüğü terden, akan kanından, ekmeğinden, mücadelesinden ve umudundan kesitler sunmaya devam ediyor.
Manisa İşçi Durağı
Comments